Kemoterapi er en behandling med cellegifte, der angriber cellerne på forskellige udviklingsstadier. Det ødelægger kræftcellerne, så de ikke kan dele sig og kræftknuden stopper med at vokse.
Der findes ikke én, men mange forskellige former for kemoterapi. Fælles for dem er, at de er celledræbende stoffer (cytostatika), der især angriber celler, der deler sig hurtigt, hvilket er kendetegnende for kræftceller. Cellegiftene ødelægger kræftcellerne, så de ikke kan dele sig og forhindrer på den måde kræftknuden i at vokse.
Bivirkninger
Desværre påvirker kemoterapi ikke kun kræftcellerne i kroppen, men også de raske celler. Særligt de celler, der deler sig ofte, er udsatte. Det gælder cellerne i slimhinder, hår, hud og knoglemarv. Derfor kan kemobehandling give bivirkninger som træthed, hårtab, smagsændringer og kvalme. Det er meget forskelligt, hvordan kroppen reagerer på kemoterapi. De fleste patienter – men ikke alle – oplever bivirkninger i større eller mindre grad.
Du kan læse mere om kemobehandling og mulige bivirkninger på www.cancer.dk
Hvad er kræft?
Kræft skyldes en genetisk forandring i en af kroppens celler, en mutation, der får den til at dele sig for meget. Hvor vores normale celler begår selvmord, hvis de bliver syge, fortsætter kræftceller med at leve og dele sig til flere kræftceller. Det er denne klump af kræftceller, der kaldes en knude. Bliver kræftcellerne ikke behandlet, spreder de sig med tiden til de organer, der ligger i nærheden.
Metastaser
Kræft kan sprede sig til organer andre steder i kroppen, end hvor kræften oprindeligt begyndte. En sådan spredning kaldes en metastase, og den kan opstå, hvis kræftcellerne når blod- eller lymfebanerne. Her kan cellerne bevæge sig rundt i kroppen og slå sig ned et nyt sted i kroppen, helt adskilt fra den første kræftknude. Disse løsrevne kræftceller kan blive opsamlet af de lymfeknuder, der ligger tæt på kræftknuden. Forstørrede lymfeknuder kan derfor være første tegn på spredning af kræft.
Kræftformer
Kroppen består af flere forskellige slags celler og kræft kan opstå i alle disse celletyper. Rigtig mange kræftformer har fået navn efter det organ, den sidder i, f.eks. brystkræft eller lungekræft. Kræft har også latinske betegnelser efter den type celle, den er opstået i:
Læs mere om kræft og kræftbehandling på www.cancer.dk
Tobaksrøg er kræftfremkaldende |
Mindst 40 forskellige stoffer i tobaksrøg er med sikkerhed ved er kræftfremkaldende. (Kilde: Kræftens Bekæmpelse). |
Designet af: chrismacdonald.dk ::